Piyasalar V şeklinde bir canlanmayı satın alıyor…

Dünya borsaları korona salgını dolayısıyla yaşanan kaybı geri almaya devam ediyor. Beklentilerden güçlü tarım dışı istihdam verisi ekonomide V şeklinde bir toparlanma beklentisini güçlendirerek ABD borsasının kriz öncesi seviyelere yaklaşmasını sağladı.

Floyd protestolarının hız kesmeden devam etmesi risk iştahını bozmadı. Tam tersine, emin liman olarak görülen dolar, altın ve ABD tahvillerindeki gerileme hız kazandı. Piyasalar toplumsal protestoların artması ve Başkan Trump’a desteğin azalmasından rahatsız gözükmüyor.

Ekonomik durgunluk, salgın karşısında başarısızlık ve toplumun tepkilerine karşı duyarsızlık nedeniyle Başkan Trump’a kamuoyu desteği geriliyor. Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçiminde Demokratların ezici bir üstünlük kazanma ihtimali artıyor.

Demokratların başa gelmesi ihtimalinin artması küresel risk iştahı açısından iyi haber olabilir. Demokratların zaferi son yıllarda tırmanan küreselleşme karşıtı politikalardan geri dönülmesini ve ABD-Çin gerginliğinin azalmasını sağlayabilir.

Türkiye ekonomisi ve piyasalar korona sonrası yeni normale alışmaya çalışıyor. Salgına karşı başarılı bir mücadele veren ve ekonomisini kademeli olarak açan Türkiye küresel risk iştahındaki toparlanmadan yararlanan ülkeler arasında yer alıyor.

Yabancı yatırımcıların genelde satış yönünde olmalarına rağmen, yerleşik yatırımcıların alışlarıyla dövizden, devlet iç borçlanma senetlerine, hisse senedinden, euro-tahvile, tüm varlık gruplarında sert bir yükseliş görülüyor.

Enflasyondaki katılığa rağmen gerileyen faizler nedeniyle oluşan reel kayıp yerleşik yatırımcıyı alternatif araçlar aramaya zorluyor. Vergi sonrası -%4 civarındaki reel kayıptan kaçmaya çalışan yerleşik yatırımcının ilk tercihi dolara ve altına yönelmek oldu.

Ancak küresel risk iştahının güçlenmesine paralel dolar ve altının değer kaybetmesi nedeniyle son dönemde hisse senedine bir yöneliş görülüyor. Tarihsel olarak %3 civarı temettü getirisi sağlayan Borsa İstanbul vergi sonrası -%4 reel faiz olan bir ortamda yerleşik yatırımcı için cazip bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Cuma günü ABD borsalarında yaşanan çılgın yükseliş Borsa İstanbul’daki fırsat penceresinin devam edeceğine işaret ediyor. Borsa İstanbul’un ilk direnç seviyesi olan 110.500 seviyesini zorlanmadan geçmesini ve 113.000 seviyesini hedeflemesini bekliyoruz.

Risk iştahının güçlenmeye devam etmesi durumunda orta vadeli hedef 116.000 – 120.000 bandı olacak. Tarihsel değerlerine ve gelişmekte olan benzer ülkelere göre düşük değerleme çarpanları Türkiye hisse senetlerine yatırımı cazip kılıyor.

Serhat Gürleyen
Direktör | Araştırma
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments