Tarih Yazılırken: There are no flags, and we’re fixed.

Yarın 14 Ağustosta finans dünyasında bundan sonra kimsenin şahit olamayacağı bir işlem son kez yapılacak. Dikkatimizden kaçmasın diye bugünden paylaşıyorum:) Gümüş Fixing sona erecek….

Gümüş Fixing 19yy. sonunda (gümüş 1897 altın ise 1919’da başladı) gerçekten anlamlıydı. Zira iletişimin zor, dünyanın büyük olduğu o dönemlerde finans merkezleri arasında farklı fiyatlamalar olması son derece mümkündü. Fixing bir benchmark olarak bu soruna çare oluyordu. Şu anda da çeşitli ürünlerin tetiklenip tetiklenmediği, stokların veya anlaşmaların değeri vs fixinge göre belirlenebilir (ve bu konuda manipülasyon iddiaları zaten var)  ancak fiyatın ne olduğunu Bloomberg veya CNBC’yi açan herkes anında zaten görebiliyor.

İlk Fixing işlemleri NM Rothschild & Sons, Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu & Co, Pixley & Abell ve Sharps & Wilkins adlı şirketler arasında yapılırdı. İlk Fixing de Sharp&Wilkins ofisinde gerçekleşmiştir. Günümüz sistemine ana hatları ile 1967’de geçildi. 1999’da ise tamamen telefon bazlı bir işleme dönüştü. Şu anda ise Bank of Nova Scotia-ScotiaMocatta, Barclays Bank Plc, HSBC Bank USA ve Societe Generale arasında yapılıyor(du).

Kabaca işlem şu şekilde ilerliyor, Başkan üyelere bir açılış fiyatı deklare eder, üyeler bunu yatırımcılarına iletir ve gelen talimata göre kendilerini alıcı veya satıcı olarak açıklarlar. Arz ve talebin birleştiği seviyede de fiyat FIX’lenir. Görselde tarihten bir Fixing görüyorsunuz. DB ve SG oyundan çıktıklarını/çıkacaklarını açıkladılar. Şu anda sadece HSBC ve NS aktif ve son Fix 14 Ağustosta yapıldıktan sonra bu gelenek tarihe karışacak.

Gümüş Fixingi altında farklı olarak günde sadece 1 defa USD-GBP-EUR bazında açıklanır. Fiyat fix edildiğinde de başkan konu kısmında gördüğünüz cümleyi telafuz eder “There are no flags, and we’re fixed”. Ama bu kez sonsuza kadar 🙂

Şant Manukyan

Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments