SNB Kararı üzerine

swiss_national_bank

Dün yaşananlara, bildiklerimize ve olasılıklara bir bakmak istiyorum

 

1- SNB Euro krizi sırasıda CHF’ye giren para nedeni ile kurun fazla değerlendiğini ve bunun deflasyonist baskıyı arttırdığını söyleyerek 1.20 seviyesinde bir taban belirledi.

2- Bu gün ise yaptığı açıklama ile kurda aşırı değerlenmenin azaldığını ve ekonominin yeni normale uyum sağladığını söyledi.

3- Merkez bankaları arasında para politikalarında ayrışma yaşandığını ve bu ayrışmanın daha da kuvvetleneceğin söyleyerek tabanı kaldırdı.

4- Ancak tabanın olmadığı bir ortamda para politikasının sıkılaşmaması için faizleri sight depositolar için -0.75%e düşürdü.Bu dünya tarihinde bir Merkez Bankasının açıkladığı “en düşük faiz oranı.” Ve kura gerektiğinde müdahale edeceğini açıkladı.

5- 9 Ocakta açıklanan CPI YoY -0.3% MoM -0.5% geldi

6- Ekte BOE’nin hesapladığı Trade Weighted CHF endeksi var. Bugün alınan kararla kur rekabetçiliğini tamamen sildi diyebiliriz (DB’nin de endeksinde benzer bir hareket var). İsviçre şirketlerine bakışımızı yenilememiz gerekiyor.

TWI CHF

7- Orta Avrupa ülkeleri için bu bir şok. CHFHUF (forint)  paritesi 266’dan 315’e zıpladı. Polonya’da da benzer bir durum var. Bu şokun nedeni ile krediler.

 

8- Ancak Macaristan geçen yıl sonunda CHF bazında konut kredilerini sabitlemişti. Bakanlık bugün ne kadar haklıyız açıklaması yaptı :http://www.kormany.hu/en/ministry-for-national-economy/news/fixing-forint-exchange-rates-was-the-right-decision . Ancak kamu ve özel sektörün borçlarının 30% ve 10%si Euro bazında. Yani CHF riski az olsa da Euro riski var. Bu bölgelere CHF bazında kredi açmış olan bankalar cezalandırılacaktır.

 

9- SNB’nin varlıklarına bakalım: döviz durumunu görüyorsunuz. Peki bono durumu nasıl? Citi 1.03 paritede zararı 60 bn CHF olarak hesaplıyor. (SNB’nin sermayesi ne kadar dersiniz? 🙂

Şimdi işin spekülatif tarafları ve kişisel görüşlerim.

1- SNB’nin bu kararı büyük MB’lerden habersiz almadığını varsayarak ECB’den bir QE gelmesinin büyük ihtimal olduğunu var sayıyorum. Miktar hayal kırıklığı yaratsa da EuroCHF 1.20 olmayacaktır. SNB artık dayanamayacağını gördü.

2- ECB bu QE’yi kapalı devre bir sistem içinde mi yapacak (bu konuyu “tekrar” işlemeye çalışacağım QE’nin nasıl çalıştığı bilinmediğinden para basmak denilip geçiyor.) Yoksa örneğin SNB’ye yukarıda bahsettiğim pozisyonları satma fırsatı da vermiş mi olacak. ECB QE’si Avrupa bonolarından çıkmanız için SON FIRSAT! Pegi korumak için AAA bonolarda alım yapan SNB aradan çıkıyor. ECB tarihin en pahalı seviyesinden devreye giriyor.

3- Bankada para tutmanın ciddi bir maliyeti olduğu ortamda CHF yatırımcısının tarzını da düşündüğümüzde 2. ekte gördüğümüz CHF bazında Altın çok ciddi bir yatırım olmayacak mı? Altın giderek MB politikalarına daha doğrusu güvensizliğe bir alternatif oluyor. Ana yükselişinin temelinde de QE ile “basılan” para değil bu olacak.

AltA�nCHF

4- Belki vardır ama ben bilmiyorum Japon 10 yıllıkları dahil 0 görmüş bir ülke 10 yıllığı yok. İsviçre 10 yıllıkları 0.044%, devamlı eksi getirisinden bahsettiğim 2 yıllık ise 0.83% “götürüde” . Bu da başka bir rekor ve piyasanın bir kısmının Euro’nun dağılmasına oynadığını gösteriyor.

5- Usta bir planla Yunanistan ve daha abartılı bakarsak Italya+Ispanya vs Eurodan çıkarsa bugün CHF’de gördüğümüz hareketin 2 misli Euroda yaşanır. Almanya Eurodan çıkarsa DM benzer bir şekilde rally yapar.

Toparlarsak dolar çok daha değer kazanmaya devam edecek (CHF’ye karşı da) . Avrupa bonolarında köprüden önce son çıkıştayız, ABD’nin çekeceği sermeye ve ayrışma nedeni ile hisselerde halen yukarı bir hareket bekliyorum. Ancak şu anda bir düzeltme içindeyiz ve 1975 ardından 1940’ı olası görüyorum. Altında kısa vade halen tedirginim ancak uzun vadede neden gideceğini bugün çok net gördük.

Şant Manukyan
Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev

mail rapor altA� TEFAS

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments