Şant Manukyan: Yeni Kitap Listesi

Ara ara hangi kitapları tavsiye ettiğime dair sorular geliyor. Daha önce iki liste paylaşmıştım:

Finansçılara kitap önerisi

Piyasacılara kitap önerileri

Aradan 2 yıl geçmiş, bir üçüncüsü için de vakit gelmiş.

1. Basit başlayalım. Niall Ferguson’dan The Ascent of Money: A Financial History of the World . 10 üzerinden 6 vereceğim bir kitaptır ama paranın gelişiminin çok karıştırmadan temel hatları ile iyi anlattığı için okumakta fayda var.

2. İlk kitabı okudunuzsa şimdi işleri biraz karıştırma ve zamanın ruhuna uyma vakti . Nobelli  Von Hayek’ten Denationalization of Money: An Analysis of the Theory and Practice of Concurrent Currencies . Anlat bakalım yiğidim Dolar ve Bitcoin, Bitcoin ve Ether bir arada yaşayabilir mi, bunun ekonomik mantığı var mıdır? diyenler için.

3. Yaratıcı yıkımdan bahsedenlerin ne kadarı Schumpeter’ın Kaptalizm,Sosyalizim ve Demokrasi kitabını okudu ise Minsky anından bahsedenlerin Minsky okuma oranı da aynıdır.  Stabilizing an Unstable Economy ve bir ikinci (toplama) kitabı Can “It” Happen Again?: Essays on Instability and Finance sizi Keynes ortamından çıkartacak, bilanço kavramını hatırlatacak ve bugün merkez bankalarının en büyük günahı olan volatiliteyi ortadan kaldırmanın nelere mal olacağını anlatacak. Biraz tekniktir. Minsky çok büyük oranda, Batıda bile, hak ettiği önemi bulamamış bir ekonomisttir. Üstüme gelirseniz Tesla- Edison karşılaştırmasına kadar götürürüm olayı.

4. Hegemon bir güç inerken yeni bir güç hemen koltuğa oturmaz ise oluşan boşluk nasıl bir durum yaratır? Elimizdeki en güncel örnek İngiltere’nin merdivenlerden inerken ABD’nin tırmandığı ama henüz tahta oturamadığı dönem; yani 1929. The Leaderless Economy: Why the World Economic System Fell Apart and How to Fix It günümüzdeki global dengesizliklere, çözümüne veya kaderimize değiniyor. Peter Temin  ve David Vines tarafından.

5. 1929 demişken Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World’den bahsetmeden olmaz. O dönemin Janet Yellen’ı ve Draghi’si kimdi, ilişkileri nasıldı, neler yaptılar. 1. Dünya Savaşı, tazminatlar, Altın standardı vs döneminde nasıl bir ekonomik durum vardı sorularını soranlar için tavsiye ederim. Yazarı Liaquat Ahamed.

6. The Courage to Act: A Memoir of a Crisis and Its Aftermath. Çünkü Bernanke yazdı J Yaptıkları doğru mu yanlış mı sorusundan ziyade kriz anında  FED nasıl çalışıyor? FED başkanı dünyanın en güçlü ekonomik figürü gibi görünse de içeride dengeleri bozmaktan nasıl korkuyor gibi ilginç noktaları da kapsadığı için okunması gerekir.

7. Yuan’ın Doları tahtından edip rezerv para olacağına inanıyor musunuz? O zaman söyleminizi test etmek ve biraz daha ekonomik gerçeklerle desteklemek için okumanız gereken iyi bir kitap : Gaining Currency: The Rise of the Renminbi Cornell’de prof ve IMF Çin masasının başında bulunmuş olan Eswar S.Prasad’dan. Dengeli ve konuya çok ideolojik yaklaşmamaya gayret eden bir kitap.

8. Bir klasik ve aslında 9.sırada önereceğim kitabın bir nevi ilk cildi olduğu için listeye koyduğum bir kitap :  Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies . Yazarı Jared M. Diamond. Sapiens’di Homo Deus’du güzel de sıfır noktasında bilimsel olarak ne oldu? Dünyaya nasıl yayıldık, gittiğimiz coğrafyaların özellikleri kurulan medeniyetleri nasıl etkiledi. Inkalar tekerleği gerçekten bulmadı mı, Cortez ve Pizarro bir avuç adamla bir imparatorluğu nasıl çökertti gibi güzel detaylar da çabası.

9. GGS’i okundunuz bitirdiniz ise Ian Morris’in Why the West Rules–for Now: The Patterns of History, and What They Reveal About the Future adlı kitabına geçebilirsiniz. Çin donanması çok daha büyük ve gelişmiş olmasına rağmen ABD’yi neden Batılılar “keşfetti?” veya Roma imparatorluğu çöktükten sonra medeniyet aynı seviyeye kaç yüz yıl içinde ulaştı? Coğrafya gerçekten kader mi? Insanlığı değiştiren unsurlar zaman içinde nasıl değişti? Objektif (ama bazı bölümlerde Batılı yazarların “şimdi bir şey yazarım ırkçı sanırlar” hassasiyeti ile aşırıya kaçmış olsa da) ve bundan sonra ne olacak sorusuna da bir cevap bulmaya çalışan bir kitap.

10. Çocuk trajedide güler, ihtiyar komedide ağlar”. Bu kadar finans, evrim biyolojisi yorucu olmuştur diyerek 10. kitabı Miguel de Unamuno’nun Sis adlı kitabına ayırdım. Ben İş Bankası yayınlarından okudum ve çevirisinden memnun kaldım.

Şant Manukyan

Müdür | Uluslararası Piyasalar – Hisse Senedi ve Türev

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments