Mavi dalga senaryosunda piyasalar…

ABD seçimleri öncesinde Biden ile Trump arasındaki fark arttıkça küresel risk iştahı güçleniyor. Demokratların başkanlığı, senatoyu ve temsilciler meclisini ele geçirdiği bir seçim zaferi (Mavi Dalga) piyasalar tarafından yükseliş yönünde fiyatlanmaya başlandı.

Piyasalardaki iyimser havanın arkasında üç temel gerekçe var: (i) posta oylarına itiraz edilen tartışmalı bir seçim sonucu ihtimalinin ortadan kalkması; (ii) Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki inatlaşma nedeniyle Temmuz ayından beri çıkarılamayan Ek Mali Paketin süratle çıkarılacağı beklentisi; (iii) ABD’nin küreselleşmeyi tehdit eden saldırgan dış politikalardan vazgeçeceği umudu.

Politik belirsizliğin ortadan kalktığı, genişleyici maliye ve para politikalarının eş anlı olarak büyümeyi desteklediği ve küreselleşme üzerindeki baskıların azaldığı bir senaryonun kazananları hiç şüphesiz ABD ve Çin borsaları olacak. Teknoloji alanındaki güçleri COVID- 19 döneminde bu ülkeleri desteklemeye devam edecek.

İkinci dalga nedeniyle büyümesi yavaşlayan Avrupa hisseleri yükseliş dalgasına katılacak ama göreceli zayıf bir performans bekleniyor. Banka, enerji, otomotiv gibi döngüsel sektörlerin ağırlığı Avrupa borsalarının ABD ve Çin’e göre geride kalmasına neden olacak.

Demokrat zaferi ile güçlenen ABD büyümesi, azalan jeopolitik riskler ve değer kaybetmeye devam eden dolar gelişmekte olan ülkeleri destekleyecek. Ancak ABD ve Çin ekonomisine entegrasyonları doğrultusunda gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir ayrışma yaşanacak.

Trump döneminde yaptırım baskısı altında olan Çin ve Meksika yeni dönemde rahatlarken, ilişkilerin görece iyileştiği Rusya ve Türkiye üzerindeki baskılar artabilir. Obama döneminde Ortadoğu’da menfaat çatışması nedeniyle ABD Türkiye ilişkilerinde bir bozulma yaşanmıştı. Tarih tekerrür edecek demiyoruz. Ama söz konusu risk Türkiye varlıklarının küresel yükselişe daha sınırlı oranda katılmasına neden olabilir.

Lafı çok uzatmadan toparlayalım. Mavi Dalga senaryosunu fiyatlayan piyasalarda pozitif havanın devam etmesini bekliyoruz. ABD ve Çin’in önderliğindeki yükselişe Avrupa ve Çin dışı gelişmekte olan ülkeler daha sınırlı oranda katılacaklar.

Uzun süreden beri dünyadan negatif ayrışan Türkiye varlıklarının küresel yükselişe katılmasını ama Demokratlarla tarihsel olarak çok iyi olmayan ilişkiler nedeniyle dünyanın gerisinde kalmasını bekliyoruz.

Serhat Gürleyen
Direktör | Araştırma

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments