Kısa Teknik Not

us-bureau-of-labor-statistics-office

NFP verisinin daha iyi anlaşılması için rakamın elde edildiği anketten bir bölüm paylaşmak ve önemli noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum. Şirket tanımında endüstri kodunun girilmesi gerekiyor. Temelde bu endüstriler Madencilik/Ormancılık, İnşaat, İmalat, Hizmet, Eğitim ve Kamu ana başlıkları altında toplanır.

1. Bölümde çalışan sayısının sorulduğunu görüyorsunuz. Ancak soru spesifik, ayın 12sini içerecek şekilde olmalı. Dolayısı ile piyasada yapıldığı gibi her hafta açıklanan IJC verisine bakıp NFP için bir sonuç çıkartmak doğru değil. Aynı zamanda “çalışan” kavramının nasıl tanımlandığı görüyoruz. “Contractor” kendisinde işi satın aldığınız kişidir. Bu nedenle NFP istatistiğine 1. Bölümden giremez. Çalışan ise kendisinden “zamanını” satın aldığınız ve çalışma koşullarını sizin belirlediğiniz kişidir. Bu detayı paylaşmamın nedeni ise değişen dünyada Uber, TaskRabbit gibi şirketlerin yapısının giderek etkin olması. Uber’de yaratılan işleri NFP verisi içinde göremezsiniz.

3. Bölümde ise ücret detayının nasıl oluştuğunu görüyorsunuz. Örneğin sağlık sigortası konusunun neden tartışma yarattığı ve bazı şirketlerin sigorta mecburiyeti eşiğini aşmamak için neden hassasiyet gösterdiği anlaşılabilir.

5. Bölümde standart çalışma süreleri ve fazla mesai ayrımı var. Normal bir piyasada şirketlerin önce fazla mesaiye başvurması ancak ikinci aşamada çalışan sayısını arttırması beklenir. Bu nedenle bu detaya da dikkat ediyoruz.

Daha detaylı bir örnek görmek isterseniz Madencilik/Orman sektörüne bakabiliriz: Burada aramadan pompalamaya pek çok fonksiyonun kategorize edildiğini görüyoruz. Ancak sektör için çalışsa bile muhasebe veya satış sektörel  pozisyonlar olarak istatistiğe alınmıyor. Ör. “Kafeterya’da” çalışanlar da alınmadığı için bazı yorumlarda ABD ekonomşi yılda birkaç milyon Mc Donald’s ve bar lokanta pozisyonu yaratıyor zannediliyor.

Şant Manukyan

Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev

468x68

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments