Foreks İşlemlerinde Uzman Danışmanlar ve İndikatörler

 

Uzman Danışmanlar (Expert Advisor) Metatrader platformunda yatırımcının işlemlerini belirli parametrelere göre otomatik olarak yapan yazılımlardır. Uzman danışmanlar belirli stratejilere göre programlanır ve bu stratejileri otomatik olarak uygular. Yatırımcının platformu açık olduğu sürece yatırımcının hesabından otomatik olarak alış ve satış işlemlerini gerçekleştirir. Uzman Danışmanlar MetaTrader işlem platformunun kullandığı MQL4 (MetaQuotes Language 4) ile kodlanır. MQL4 ortamının kullanıcı dostu olması ve uzman danışman yazmak için kullanılan dilin de güçlü olması uzman danışman kullanan yatırımcılar arasında MetaTrader4’ü öne çıkarır.  Metatrader’da çalışan bu robotlar belirlenen stratejiye uygun şekilde hesabınızda pozisyon alır, pozisyon günceller ve kapatır.

Uzman danışman kullanımının tercih edilmesindeki en büyük etken, gerçek piyasa koşullarında işlem yaparken yatırımcıları etkileyen psikolojik faktörlerin yanlış yatırım kararlarına sabep olmasıdır. Uzman danışman kullanımıyla daha önce belirlenen parametrelere uygun olarak pozisyonlar açılıp kapanmakta, yatırımcının planladığının üzerinde zararlarla karşılaşması engellenmektedir.  Ayrıca belirli göstergelere bağlı kalarak devamlı işlem yapan kullanıcılar işlemlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirmek için uzman danışmanları kullanmayı tercih etmektedirler.

Yatırımcılar kendileri yeterli bilgiye sahip olmasa bile pek çok mecradan (internet, forumlar, vs) başkaları tarafından hazırlanmış uzman danışmanlara ulaşabilmektedir. Bu yazılımların bir kısmı belirli bir ücret karşılığı satılırken bir kısmı ise ücretsiz olarak paylaşılmaktadır.

Uzman danışmanlara ilişkin dikkat edilmesi gereken bir nokta yatırımcının kendisi tarafından kodlanmış bile olsa uzman danışmanların bir süre demo ortamında test edilmesi gerekliliğidir. Uzman danışmanların sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde çalıştığından emin olmak için ve başkası tarafından yazılmış ise yatırımcının risk parametrelerine uygunluğunun ölçülmesi için belirli süre demo ortamında test edilmesi önemlidir. Uzman danışmanlar yatırımcıya birçok konuda kolaylık sağlarken kullanılmaya başlanmadan önce testlerin gerekli şekilde ve süre yapılmaması durumunda yatırımcıyı zarara da uğratabilir. Başkaları tarafından geliştirilmiş uzman danışmanlarla geçmişe yönelik testlerde başarılı sonuçlar elde edilse bile gerçek ortamda bu EA’ların nasıl çalıştığının takip edilmesi gerekmektedir.

TradeMaster FX Meta işlem platformu uzman danışmanların kullanımına olanak sağlamaktadır. Uzman danışman kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta yatırımcının platformun devamlı açık kalması zorunluluğudur. Bağlantının kesildiği durumlarda yaşanan veri kaybından dolayı algoritmanın sinyal vermeyeceği, sinyal verse bile platform kapalı olduğu için emirlerin gerçekleşmeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca belirli değişkenlere göre yazılan Uzman Danışmanların hepsinin belirli bir ömrü bulunmaktadır. Piyasada sürekli değişen koşullar nedeniyle Uzman Danışmanların kullandığı algoritma geçerliliğini yitirmektedir. Bu sebeple belirli periyotlarda kullanılan Uzman Danışmanın güncelliği test edilmedilir.

İndikatörler ise uzman danışmanlara benzer şekilde belirli göstergelere dayanarak yatırımcılara alt-sat komutları veren programlardır. Uzman danışmanlardan farkı işlemi gerçekleştirmemesi sadece alım satım için yatırımcıya sinyal vermesidir. İndikatör desteği ile işlem yapmak isteyen yatırımcı uzman danışmanda olduğu gibi belirli bir süre demo ortamında test etmeli ve daha sonra gerçek ortamda sinyalleri kullanmaya başlamalıdır. Tek bir indikatöre bağlı kalmak yerine birden fazla indikatörü aynı anda çalıştırarak göstergeleri birbirine teyit ettirmek yatırımcılar tarafından daha sık kullanılan bir yöntemdir.  MACD, Stokastik ve RSI foreks piyasasında işlem yapan yatırımcılar arasında sıklıkla kullanılan indikatörlerdir.

Pınar Özyüksel

Uzman | Uluslararası Piyasalar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments