FOMC Açıklaması ve Fiyatlamalar

Federal_Open_Market_Committee_Meeting

FOMC fiyatlamalarına değineceğimi söylemiştim.2 alternatif var. Faiz artmaz ve ECB’nin yarattığından çok daha büyük bir çalkantı yaşanır veya faiz artar. İkincisi üzerinden gidiyorum.

FED faiz artışı denildiğinde “bu kez” neden bahsettiğimizi daha önce paylaşmıştım. FED Fund Rate değil 2 temel faiz RR ve IOER artacak;yeniden hatırlatmak için : http://blog.isyatirim.com.tr/fed-tam-olarak-neyi-arttiracak . Bu konudaki detayları FED FOMC açıklamasına ek olarak bir açıklama ile paylaşacak. Ancak uygulama uzun süredir test edildiği için işleyişe dair detayların büyük kısmına hakimiz. Bu konuya daha sonra değineceğim.

Açıklamanın ekte paylaştığım 2 sayfalık FOMC taslağına (kendisi olmasa da FOMC açıklaması taslağı yazdığım için artık gözüm açık gitmem) benzer olmasını düşünüyorum. FED enflasyon riski nedeni ile değil olağanüstü durumlar için devreye soktuğu politikalarda bu durumlar ortadan kalktığı için “normalleşmeye” gidiyor. Bu nedenle daha önceki açıklamalara paralel olarak net bir enflasyon veya başka bir tehlikeyi baz alarak değil toparlanmayı baz alarak açıklamayı dizayn edecektir. İlk artışta şerh çok şık durmaz bu nedenle oybirliği bekliyorum ama karşılığında bir “güverçin cümle” eklenmiş olacaktır.

Ancak fiyatlayacağımız konu, eğer açıklamanın içine net bir Dolar veya Çin cümlesi girmezse, açıklamadan ziyade 1-ekonomik beklentiler ve noktalar 2- Yellen’ın seçeceği kelimeler. Şu anda piyasa “noktalardan” daha az faiz artışı fiyatlıyor. Bu nedenle şayet:

  • Noktalar aşağıya gelirse bu kısa vadede dolar negatif diğerleri için pozitifdir.
  • Noktalar aynı seviyede kalırsa büyük bir fiyatlama olmaz ama nette negatif algılamak gerekir.
  • Noktalar yükselmişse elinizdeki Euro ve altını yavaşça yere bıraktıktan sonra hızla kaçın.
  • Terminal rate yani uzun vadede noktaların nerede olacağına da dikkat etmemiz gerek. Şayet uzun vade de aşağıya çekilmişse , zaten bildiğimiz, dünyanın farklı bir dünya olduğunun FED tarafından da kabulü ve farklı ekonomik politikalar demektir.

Noktalara paralel olarak ekonomik beklentilerin yayınlanmasında dikkat edeceğimiz detaylar var:

  • İşsizlik oranında 0.1%’in üzerinde bir aşağıya revizyon varsa FED NAIRU’yu yine kaydırıyor demektir ve faiz patikası açısından güvercin bir adımdır.
  • Değiştirmemesi ise FED artık NAIRU’ya geldiğimizi ve ücret baskısının artacağını düşünüyor demektir. Çok şahin algılamam ama önem veririm.
  • Elbette enflasyon ve büyüme tahminlerinde yapacağı radikal bir değişiklik de önemli olacaktır.

Yellen’in konuşması:

  • Neden faiz artırıyorlar? Yukarıda belirttiğim gibi “enflasyonla savaş için sıkı para politikasına geçiş” değil  “daha az gevşek bir politika” izlemek için.
  • Denge faiz seviyesini tartıştıklarını biliyoruz, Yellen bu oranı kaçta görüyor?http://blog.isyatirim.com.tr/denge-seviye-kacta
  • Faiz artışı nasıl olacak? Dikkat ederseniz Word dokumanda popüler “gradual” kelimesini kullanmadım. Yıl boyunca veri bağımlı hareket edeceğini söyleyen FED aynı zamanda 2015’te faiz artışı geleceğini söyleme hatasında bulundu. Bu hatırladığınız üzere Eylül toplantısı sonrasında büyük karışıklık ve güvensizliğe yok açmıştı. Gradual kelimesi bir patikaya işaret ediyor. Bu kelimeyi açıklamada kullanmak yerine, çünkü açıklama daha fazla artış için daha fazla veri gerekir diyor,konuşması sırasında sık sık kullanması daha olası ve doğru olacaktır.  Açıklamada kullanılmasını FED’in aklında çoktan netleşmiş bir patika var olarak değerlendirirm (zaten var ama belli etmesine gerek yok)
  • Dolar görüşü
  • EM ve Çin görüşü, yani bu bölgelerde oluşacak volatilite hangi noktada FED’i durdurur (ve ABD Hi-Yield sorusu gelecektir)
  • ECB ve BOJ QE görüşü
  • Ve en önemlisi konuşmasında net bir şey söylemek istemese de mutlaka sorulacağını düşündüğüm bilançonun ne zaman küçüleceği. Ağzından daha önce olduğu gibi bir “süre veya X artıştan sonra” gibi bir benchmark kaçırırsa ve bu kısa vadede olası bir benchmarksa Taper ve Faiz artırımından sonra 3. Geleneksel FED Panikleri Şenliği başlar.

Şant Manukyan
Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments