Fischer’in dünkü çok önemli konuşması

Fischer'in dünkü çok önemli konuAYmasA�

Fischer hem FED başkan yardımcısı olması hem de entelektüel kapasitesi nedeni ile çok önemli bir isim. Dün yaptığı konuşmanın da kısa ve uzun vadede etkileri olacaktır (orta vadede ise düzeltme sürecek) . Fed ve Global ekonomi başlıklı konuşmanın tamamını bu linkten okuyabilirsiniz. ABD ekonomisinin finansal kanal üzerinden global ekonomide ağırlığı, Gelişmekte olan ülkelerle olan ticaret ilişkisinin politikalara etkisi ve FED politikaları. Uzun vadede önem taşıyan bölüm ise bir süredir değindiğim “sistemin değişmesi” üzerine

Ben bazı noktaları paylaşarak devam edeceğim:

  • Faiz artışı output gap azaldığında ve enflasyon 2% hedefine yaklaştığında gelecek (daha önce de yazmıştım; şu anda FED istihdam piyasasını değil enflasyonu takip ediyor).Şayet global ekonominin zayıflığ ABD ekonomisini etkilerse (ki konuşmanın girişi bunun üzerine) FED faiz politikasını değiştirebilir .  Second, the tightening of U.S. policy will begin only when the U.S. expansion has advanced far enough, in terms both of reducing the output gap and of moving the inflation rate closer to our 2percent goal. Thus, tightening should occur only against the backdrop of a strengthening U.S. economy and in an environment of improved household and business confidence. The stronger U.S. economy should directly benefit our foreign trading partners by raising the demand for their exports, and perhaps also indirectly, by boosting confidence globally. And if foreign growth is weaker than anticipated, the consequences for the U.S. economy could lead the Fed to remove accommodation more slowly than otherwise.

  • FED politikaları sadece ABD sınırları içinde kalmadı. Tüm dünyayı ve EM’leri etkilediğini kanıtları ile görüyoruz. ECB’nin de benzer etkileri olsa da FED politikaları bu konuda açık ara daha etkilidir.The preponderance of evidence suggests that the Fed’s asset purchases raised the prices of the assets purchased and close substitutes as well as those of riskier assets.*

 

  • Yağmur için dua edenler çamur gördüğünde şaşırmamalı. Gevşemenin global etkileri olduğu gibi sıkılaştırmanın da olacak. Ve bu konunun iletişimi çok problemli. Kendimizi kazdığımız çukura gömüyoruz.(son ve ilk cümleyi ben diyorum) We should also expect spillovers when monetary policy is tightened. Central bank communications can be a tricky business, but it has long been understood that shifting perceptions of policy can have an immediate effect on market prices and investors’ portfolio decisions.

 

  • Faizlerin artmaya başlaması volatiliteyi arttıracaktır. Ancak EM’lerin bu dalgaya dayanabileceğini ve yönetebileceğini düşünüyorum. Ve piyasayı elimizden geldiği kadar uyardık. The actual raising of policy rates could trigger further bouts of volatility, but my best estimate is that the normalization of our policy should prove manageable for the EMEs. We have done everything we can, within the limits of forecast uncertainty, to prepare market participants for what lies ahead.

Kısa vadeli kritik cümleler:

Şant Manukyan
Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev

TMI_dunya_borsalarA�_banner

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments