2015 ve 2016 yıllarında tüm olumlu beklentilere rağmen MSCI Çin A-hisselerini EM endeksine almayacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz yıllarda da bu konuda birkaç analiz paylaşmıştım : http://blog.isyatirim.com.tr/msci-cin-ve-turkiye . Yılın yine o dönemine az kaldı , MSCI* Çin’i ve Arjantin’i EM’e almayı görüşecek. Sık sık gelen bir soru Çin’in nasıl EM endeksinde olmadığı. Çin EM endeksinde (hem de ciddi bir ağırlığa sahip) , A-Shares tabir edilen CNY bazlı ve ağırlıklı yerlilere açık hisseleri ise değil. Son yıllarda Link uygulamaları sayesinde durum değişse de kurallar çok katı olduğundan MSCI’a dahil edilmeleri mümkün olmuyordu.
2016 açıklamasında MSCI :
1-QFII uygulamaları ve fonların ülkeden çıkartılmasında sorunları sürdüğünü
2-Borsa çöküşü neticesinde aylarca süren işleme kapatma uygulamasının değiştirilmesi gerektiğini ve
3 Lokal borsalarla ilgili bazı liberal adımlarının (pek çok ürünün yerel borsalarca onaylanması gerekiyor) eksik olduğunu belirterek Çin A hisselerini endeks dışında tutmuştu.
Cari durumda ise:
1- Shenzhen Connect sayesinde yatırımcılar lisans almak ve kota sahibi olmak gibi sınırlamalara uğramadan hisselere erişebilir halde
2- Tahtaların kapatılması uygulamaları değiştirildi ve kriz öncesi seviyelere dönüldü ancak toplam kapalı tahta sayısı halen dünyanın en yükseklerinden bir tanesi. Bu nedenle MSCI’ın yeni kuralına göre tahtası 50 gün kapalı kalan şirket endeksten çıkartılacak
3- Fon çıkışlarında ise sorun sürüyor
4- MSCI yerel borsalarla söz konusu onay kurallarının kaldırılması için görüşmelerini sürdürüyor.
Bu sene MSCI geçen senelere oranla farklı bir değişiklik önerisi ile geldi. Daha önce EM endeksine alınması mümkün görülen 448 hisse yerine bu yıl söz konusu olan şirket sayısı 169’a düşmüş durumda. Genelde large cap hisseler. Bu da endekste 1% olarak sahip olacağı ağırlığın şimdi 0.5%’e düşmesi gerek (ilk grafiği linkin içinde yeni durumu ise aşağıda görebilirsiniz).
Önceki senelere oranla diğer bir değişiklik, ki bence ilginç, MSCI’ın onshore (CNY) yerine offshore yuan kullanma (CNH) niyeti. MSCI bu isteğini iki kur arasında dönem dönem oluşan geniş makasa bağlıyor. IMF’in SDR’a aldığı CNY’nin halen bir rezerv birimi olamadığının göstergelerinden bir diğeri. Diğer bir neden de QFII’ın by-pass edilerek HK Linki üzerinden ilerlenmesi.
Görünen o ki Çin’in attığı bazı adımlara karşılık MSCI da hisseleri endekse almak için elinden geldiği kadar esneklik gösteriyor. Bu hali ile çok hızlı ve büyük fon akımları yaşanmasa da 7 trilyon dolarlık bir pastanın kremasına herkes parmağını uzatmak isteyecektir.
Halen HK ve ABD’de işlem gören ADR’lar üzerinden Çin hisselerinde İş Yatırım aracılığı ile işlem yapabilirsiniz.
*Yukarıdaki bilgiler büyük ölçüde MSCI’ın sunumundan alınmıştır.
Şant Manukyan
Müdür | Uluslararası Piyasalar – Hisse Senedi ve Türev