Büyük FED Tuzağı

federal-open-market-committee-binary-options-trading-890x395_c

Sonucu kesin bir FOMC toplantısına giriyoruz.  Büyük bir ihtimalle oybirliği, düşük bir ihtimalle de Brainard’ın (Clinton’un Hazine Bakanı olma planı da patlamış oldu) şerh koyacağı şekilde 25 baz puanlık artış açıklanacak. Bu Italya referandumunda Hayır beklenmesi gibi fiyatlanmış bir gelişme olduğundan faiz artış= dolarda kuvvetlenme, altında düşüş vb klasik denklemleri öne sürmek çok doğru olmayacaktır. Zaten piyasanın ve yorumların büyük kısmı faiz artışı değil 2017 beklentilerine odaklanıyor. Yine önemli bir kısmı da 2017 için noktalarda 2 faiz artışına yoğunlaşacağı görüşünde, OIS fiyatlaması da bu yönde. Ben de benzer bir fikre sahibim ve bu tarzda bir tablo ile karşılaşırsak büyük bir tuzağın içine gireceğimizi düşünüyorum.

FED’in 2017 yılı için 2 faiz artışı tahmininde bulunacağı görüşünün altında birkaç makul neden var. Birinci neden elbette 2016 tahminlerinde, yani 4 artış, ciddi anlamda yanılmış olması ve bunun yarattığı karmaşa ile imaj kaybı. İkinci neden de haklı olarak ortada bir Trump paketi olsa da paketin içeriği hakkında net bir detay olmaması. Bu durumda FED’in ekonomi ekibi ve kendisi 2017 tahminlerinde önden koşmak yerine cari dinamikleri kullanarak hareket edecektir. Üçüncü bir nokta Yellen’ın ekonomide biraz ısınmaya izin vereceklerini açıklamış olması. Daha küçük bir dinamik ise üye rotasyonu nedeni ile  FED’in yapısının daha güvercin bir şekle girecek olması (isimleri daha önce paylaşmıştım). Bu ana nedenleri ve yan etkileri topladığımızda 2 faiz artışı beklentisi makul görünüyor.

Bu olduğunda piyasa nasıl bir tepki verebilir? Dolar pozisyonlar yılın en yüksek seviyesinde  olduğundan hafif bir realizasyon söz konusu olacaktır. Altın vb metallerde de yukarı bir tepki bekliyorum. Ancak sadece bir tepki ve bu tepkiyi dolar ve hisse piyasalarına giriş için kullanmayı tercih ederim. Ki 3 ve üstü bir artış tahmininde tepki söz konusu olmadan doğrudan satış söz konusu olacak.

Gelelim tuzak kısmına. 2015 Aralığında faiz artığında ve 4 artışa işaret edildiğinde elbette inanmıştık (OIS tam ikna olmamıştı ama ilk haftalarda onlar da inanmış görünüyordu) . Şimdi 2017 için 2 faiz artışına işaret edilmesi durumunda da inanacağız veya inanmayı tercih edeceğiz. Ancak çok farklı bir döneme girmiş olabiliriz. 2017 yılında ne oranda enflasyon göreceğimiz 1-paketin yapısına 2- ekonominin bulunduğu noktaya bağlı olacak.

gdp-p-vs-r

Yukarıda ABD’nin potansiyel GDP’sini ve cari GDP’sini görüyorsunuz. Şayet gerçekten makas çok düşükse veya 2017-18’de makas cari GDP lehine hareket edecekse bu enflasyon hızlanacak demektir. Özellikle de verimlilik bu kadar düşükse (Yatırımlar verimliliği ancak uzun vadeli etkileyebilir, Yellen Greenspan döneminde olduğu gibi verinin hatalı olduğu kartına oynayabilir ama ihtimali zayıf görüyorum.) MS’in çok isabetli olarak dikkat çektiği bir nokta var. 2015 Ekim-Kasım-Aralık ISM seviyeleri 50’nin altındaydı ve pek çok analist faiz artışının hata olduğunu ABD’nin 2016’da resesyona gireceğini iddia ediyordu. Bu gerçekleşmediği gibi son 3 ISM 51.5-51.9-53.2 gibi momentum kazanarak genişleyen bir kimlik taşıyor.

Diğer bir kritik noktada istihdam piyasasında yaşanan gelişme. Aralık 2015’te oran 5.0%’dı şu anda ise 4.6% ve bu dönem içinde 1.777mn adet istihdam yaratıldı. NAIRU’nun 4.5% olduğunu var sayarsak (piyasaya girmeye hazır bir kesimin olduğu gerçeğini de inkar etmeden) tam istihdamda olmasak bile yakın seviyelerde olduğumuzu söylemek mümkün.

Petrol’e baktığımızda ise yılı 44.21 dolardan tamamlayan WTI şu anda 54 dolardan geçiyor. Evet FED doğrudan petrolü göz önüne alarak hareket etmez ancak petrol fiyatlarının hangi kanallardan enflasyon yaratacağını paylaşmıştım. 5Y5Y Aralık 2015’e oranla 30 baz puan daha yukarıda.

fc-endeksi

 

Yukarıda GS Finansal Koşullar Endeksi var. 2015 Aralık seviyesinin çok daha altında seyrediyor. Yine aynı ekte aşağıda gördüğünüz Bloom FC endeksi ise 2015 Aralık seviyesinde. Özellikle VIX ve bono spreadleri gibi göstergeler nedeni ile son yaşananlar otomatik bir sıkılaştırmaya neden olmamış gibi.

Bu durumda Trump paketi daha fazla büyüme mi yaratacak yoksa daha fazla enflasyon mu sorusunun cevabı daha önem kazanıyor. Ben global gelişmeleri göz önüne aldığımızda, Çin enflasyonunun hızlanması ve bu kez Yuan gerilese bile deflasyon ihraç etmeyecekleri düşüncesi ile, “ikisi bir arada” içerikte enflasyonun daha hızlı yükselebileceğini düşünüyorum (bir süre için). Yani FED 2015 Aralıkta yapması gerekeni şimdi yapacak ancak şimdi yapması gereken aslında 2015 Aralıkta yaptığı. Elinde yeterince veri olmadığı ve bir hata pahalıya patlayacağı için 14 Aralık akşamı güvercin bir FED görebiliriz. Ancak gördüğümüz aslında kuzu postuna girmiş bir kurt olacak ve 2017 yılında (Çarşamba toplantısına oranla) daha şahin bir FED göreceğiz. Özellikle de  düşündüğüm seviyelere yükselecekse, bu FED üzerinde balonu engelleme baskısı oluşturacaktır.

Olası bir FED açıklama metnini ise daha sonra kritik seviyelerle beraber paylaşacağım.

Şant Manukyan
Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senedi ve Türev

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments