Brexit vs Güvenli Liman Talebi

An EU official hangs the Union Jack next to the European Union flag at the VIP entrance at the European Commission headquarters in Brussels on Tuesday, Feb. 16, 2016. British Prime Minister David Cameron is visiting EU leaders two days ahead of a crucial EU summit. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Cuma günkü The Independent/ORB anketinde Brexit tarafının farkı 10 puan açması, yaklaşan 23 Haziran öncesi Sterlin üzerindeki baskıyı arttırırken, güvenli limanlara da talep artmış durumda.  Anket öncesindeki CFTC verilerine göre, GBP kısa pozisyonlar -66bin kontrata (-5,8 milyar kısa pozisyon) ulaştı – brexit olmadığı takdirde kısa pozisyonlar üzerinde oluşabilecek baskıyı göstermesi açısından.  (Peg nedeniyle CHF’de alınan kısa pozisyon toplamı 15 Ocak 2015 öncesi yaklaşık $4 milyardı)

CFTC

Güvenli liman tarafında, Altın ETF’lerine yatırım son 2,5 senenin zirvesine ulaşırken, güvenilir sayılan Alman, Japon ve likiditesi daha dar olan İsviçre tahvil getirileri de gerilemeye devam etmektedir. Çarşamba günkü toplantıda olmasa da FED’in faiz arttırma eğilimine rağmen, gelişmiş ülke tahvilleri arasında getiri bakımından önde olan Amerikan Hazine Tahvillerine de talep artmış durumda. En son 8 Haziran’daki 10 yıllık UST ihracında yurtdışı Merkez Bankaları’nın talebini gösteren Indirect Bidders oranı tarihi zirvesine ulaştı.

dm yields

indirect bidders 10yr UST

CFTC verilerinde Sterlin dışında ayrıca Referandum riski taşıyan Euro’da kısa pozisyonlar artarken, emtia para birimleri Avustralya ve Kanada dolarlarındaki pozisyonlar gerilemektedir.  Güvenli liman tercihinde önce çıkan para birimlerinden Yen’de ise, Abe’nin ek paket konusunda Eylül ayını işaret etmesi ve BOJ’un da hükümetten bağımsız hareketi tercih etmeyecek olması nedenlerinden de (bu haftaki BOJ toplantısında değişiklik beklenmemektedir) uzun pozisyonlar tekrardan artmaya başladı.

 Artan volatilite nedeniyle gün için fiyat hareketlerinin sert olacağı bu dönemde, yatırımcıların teminat seviyelerini yüksek tutup kaldıraç kullanımlarını minimumda tutmaları tercih edilmelidir. Ayrıca, spread açılmalarından etkilenmemek için mümkün olduğu kadar TMFX’de alınacak hedge pozisyonlardan kaçınılması gerekmektedir.

gbp 1m vol

brexit_c

Cüneyt Akdemir

Müdür | Uluslararası Piyasalar SGMK ve FX

brexit_mail altı

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments