Cuma günkü The Independent/ORB anketinde Brexit tarafının farkı 10 puan açması, yaklaşan 23 Haziran öncesi Sterlin üzerindeki baskıyı arttırırken, güvenli limanlara da talep artmış durumda. Anket öncesindeki CFTC verilerine göre, GBP kısa pozisyonlar -66bin kontrata (-5,8 milyar kısa pozisyon) ulaştı – brexit olmadığı takdirde kısa pozisyonlar üzerinde oluşabilecek baskıyı göstermesi açısından. (Peg nedeniyle CHF’de alınan kısa pozisyon toplamı 15 Ocak 2015 öncesi yaklaşık $4 milyardı)
Güvenli liman tarafında, Altın ETF’lerine yatırım son 2,5 senenin zirvesine ulaşırken, güvenilir sayılan Alman, Japon ve likiditesi daha dar olan İsviçre tahvil getirileri de gerilemeye devam etmektedir. Çarşamba günkü toplantıda olmasa da FED’in faiz arttırma eğilimine rağmen, gelişmiş ülke tahvilleri arasında getiri bakımından önde olan Amerikan Hazine Tahvillerine de talep artmış durumda. En son 8 Haziran’daki 10 yıllık UST ihracında yurtdışı Merkez Bankaları’nın talebini gösteren Indirect Bidders oranı tarihi zirvesine ulaştı.
CFTC verilerinde Sterlin dışında ayrıca Referandum riski taşıyan Euro’da kısa pozisyonlar artarken, emtia para birimleri Avustralya ve Kanada dolarlarındaki pozisyonlar gerilemektedir. Güvenli liman tercihinde önce çıkan para birimlerinden Yen’de ise, Abe’nin ek paket konusunda Eylül ayını işaret etmesi ve BOJ’un da hükümetten bağımsız hareketi tercih etmeyecek olması nedenlerinden de (bu haftaki BOJ toplantısında değişiklik beklenmemektedir) uzun pozisyonlar tekrardan artmaya başladı.
Artan volatilite nedeniyle gün için fiyat hareketlerinin sert olacağı bu dönemde, yatırımcıların teminat seviyelerini yüksek tutup kaldıraç kullanımlarını minimumda tutmaları tercih edilmelidir. Ayrıca, spread açılmalarından etkilenmemek için mümkün olduğu kadar TMFX’de alınacak hedge pozisyonlardan kaçınılması gerekmektedir.
Cüneyt Akdemir
Müdür | Uluslararası Piyasalar SGMK ve FX