Yukarıda her şey yolunda gider, kanuni bir sorun çıkmaz, Almanlar sopa ile kovalamazsa ECB’nin alacağı bonoların getirisi var. 5 yıl ve altına hiç girmiyorum bile, getiriler eksi ve sıfır arasından dolaşıyor. Getirisi yüksek olan bonoların ise ECB sermayesi veya EB ekonomisinde payı düşük olduğundan alınan miktar da düşük olacaktır.
FED’in 1.QE’sinde kredi piyasaları tamamen kilitlenmişti açtı, 2. QE’de zero bound nedeni ile faizleri daha aşağıya çekemiyordu QE ile çekti. 3. QE getirileri düşürmekte etkili olamadı ama flow değil de stok görüşü üzerinden gidersek getirileri düşük tuttu.Bu özellikle sermaye piyasaları üzerinden borçlanan kurumlar açısından pozitif. Çarpık dağılım nedeni ile konuşulduğu kadar etkili olmasa da Servet Etkisi üzerinden de yansımaları oldu.Ve nihayetinde FED gerçekleştirdiği varlık swapı ile portföylerin yeniden yapılandırılmasını sağladı.
Avrupa’da ise:
Getiriler zaten çok düşük ancak büyükler haric sermaye piyasası üzerinden değil banklar üzerinden borçlanıldığını biliyoruz.
YukarıdaECB bilançosu Euro Stoxx ve FED bilançosu S&P var. Mutlaka bir korelasyon arıyorsak FED-S&P arasında var ECB-Stoxx arasında yok Stoxx -S&P arasında ise çok var. Evet QE bir varlık swapı ve portföylerin yeniden düzenlenmesine neden oluyor. Ancak cari seviyelerden ve ilişkiden bu etkinin ABD’deki kadar olmayacağını düşünebiliriz.
ECB çalışmasına göre servet etkisi konut değil finansal varlıklar üzerinden geliyor ama ABD ölçülerinde değil ve 2. madde geçerli.
4 Aralıkta QE beklemiyorum ancak yapılsa da HSBC’nin de dikkat çektiği ilginç bir nokta var. FED’in rezervlere 0.25% faiz verdiğini biliyoruz. ECB ise bankaların rezervlerine eksi faiz veriyor. Bu durumda hangi banka neden bonosunu (eksi getirili) nakitle swaplasın? Tabii ECB’nin niyeti bankaların Eurolarını satmasını sağlamak değilse.Veya eksi 0.20 olan oran yukarı çekilecek? (bonoları piyasa değerinin üstünden bir fiyatla alması fikri var ki mümkün görmüyorum)
Kısacası Fransız bonoları ilk kez 1%nin vs altında ama ECB’nin atmayı umduğu adımların etkisi de giderek azalıyor. QE’nin açık ara etkisi Euro’yu zayıflatması üzerinden görülebilir ki şu anda (ABD hariç) herkes aynı oyunu oynuyor veya oyuna girmek üzere. QE ile paranın helikopterden atılması arasında büyük bir fark var….
Şant Manukyan
Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev