ABD Büyümesi ve Revizyon üzerine

Yarın 1 Çeyrek GDP’si son standart revizyonuna uğrayacak piyasa beklentisine göre -0.7%’den -0.2%ye düzeltilecek.Ben düzeltmenin biraz daha iyi olmasını bekliyorum (sıfır belki ufak bir artış). Ve hatta ileride yapılacak yıllık revizyonlarda çok farklı yani bir büyüme rakamı bile görebiliriz.

Biraz daha detaylandırırsam; aşağıdaki grafikte 2010-2014 yani resesyonun bittiği (resmi tarihi 2009 Haziran) dönemden sonra çeyrek bazında GDP var.

A�eyrek GDP

DB’nin bu tablosunda net olarak görülen 1 Çeyreğin diğer çeyrekler ve ortalamanın kendisinden çok net sapma gösterdiği. Son 2 yılda buna soğuk hava deyip geçiyor olsak da daha yüksek bir düzlemde tartışma BEA’nın hesaplarının ne kadar sağlıklı olduğu üzerinden gidiyor (aşağıda değindiğim konulara derinlemesine giren pek çok çalışma ve makale mevcut). Ve BEA da verilerde “mevsimsellikten arıdırılsa da” bazı mevsimsel etkilerin kaldığını kabul etti. 30 Temmuz 2 Çeyrek GDP’sinde 2012’den başlayarak veriler revize edilecek. O zaman 1 Çeyrek verilerinin gerçekten bu kadar zayıf olup olmadığını göreceğiz. Revizyonları niteliğini merak eden varsa paylaşabilirim. Şimdi bu soruyu neden sormak durumunda olduğumuza bakalım?

GDP gerçekten zayıf gelmiş ve ekonomi daralıyor olamaz mı? ABD ekonomik verileri ile ilgili en çok duyduğum yorumlardan bir tanesi de verilerin manipule edildiği. Bu görüş her zaman enflasyonda, son yıllarda istihdamda çok seslendirilir oldu. Edilip edilmediğini tartışmayacağım. Ancak Franklin’in dediği gibi kesin ve kaçınılmaz 2 şey vardır: Ölüm ve vergiler. Bu durumda şayet ABD ekonomisi 280K istihdam yaratmıyorsa kimse devlet sağ olsun diyerek bu rakama gelecek oranda payroll tax ödemez. Hesaplaması çok daha karışık olsa da perakende satışlar artmıyorsa KDV gelirinin artıyor olması (vergi artışı olmadığını var sayıyorum, ki olsa da ileride Japonya örneği gibi kendisini ayarlar) biraz garip olur. Aynı durum ekonominin geneli için de söz konusu. Resesyona giren bir ekonomide vergi gelirleri zayıflar.

Ancak önce GD (Gross Domestic) harfleri sabit P ve I harfleri farklı 2 göstergeye bakalım. Adı üstünde, bir tanesi ekonominin ürettiğini (P) diğeri ise gelirini (I, yani ücretler, vergi, kar vs) temsil eder. Ve tıpkı diğer bilançolar gibi temelde de aslında bu hesapların bir birini tutması gerekir (ve tıpkı diğer bazı bilanço hesapları gibi bazen uzun süre tutmaz).

GDP vs GDI

Yukarıdaki grafikte GDP ve GDI’yı görüyorsunuz. GDP Krizden sonra 3 kez eksi seviyenin altına düşerken (1 kez de sıfır) GDI hiç daralmadı. Dahası GDP’nin eksiye düştüğü 3 döneme baktığımızda 2011 1Ç, 2014 1Ç ve 2013 1Ç olduğunu görüyoruz. Aşağıda grafikte ilginç bulacağınızı düşündüğüm bir karşılaştırma paylaşıyorum. 2009’a kadar farklı 2009’dan sonra daha değişik bir ilişki içinde olan GDI ve GDP (Yıllık)

Fed. Vergiler

Yukarıdaki grafik ise FRED’den aldığım federal vergilerin seyri. YoY değişime baktığımızda 8.61% bir artış söz konusu. Olağanüstü değil ama bir daralama ortamı istatistiği de değil. Kısacası işler 1 Çeyrekte düşünüldüğü kadar kötü olmayabilir. Zayıf 1 Çeyrek verisi FED için işe yarar bir bahane olsa da önümüzdeki GDP revizyonlarında gerçek resmi göreceğiz.

Şant Manukyan

Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev

468x68

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments