2016 Sürprizi Pound

pound-to-dollar-exchange-rate-forecasts-2

2016 yılında sürpriz yapmaya aday 2 ana para birimi GBP ve JPY. BOJ’un ekonomiye yaklaşımı JPY açısından piyasanın umduğunun tam aksi ve sadece dolara karşı yaklaşık 1 yıldır sabit olması değil CNY, KRW gibi Asyalı birimlere karşı da aşırı düşmüş olması dikkatinizi çekmeli. Ancak bu yazının konusu Pound. Cameron’un gündeme getirdiği Brexit, İngilizlerin ama daha çok da Cameron’un da üyesi bulunduğu Muhafazakar partinin  hafızası ile incelendiğinde aslında yeni bir konu değil. Brexit üzerine konuşan çoğu insan Ingitere’nin taleplerinin ne olduğunu bilmediği için aşağıda resmi mektubu da ekledim.

Vaktiniz olduğunda Thatcher’in (ki sadece parlamentonun tiyatral kısmı için bile izlenir) https://www.youtube.com/watch?v=U2f8nYMCO2I Euro’ya hayır konuşması ve Euro’nun aslında “merkezileştirme” için bir Truva atı olduğu görüşünü izlemenizi tavsiye ederim. Aşağıdaki görselde 1993 yılında yayınladığı “Hatıraları” kitabından konu ile ilgili bir bölüm var. Lafı hiç çevirmeden 12’den vurmuş durumda ve henüz ortada fiziki bir Euro yok bile…

Downing Street Years

Bu girişi, yani hiçbir şeyin havada durmadığını (özellikle de İngiliz establishmenti açısından) hatırlattıktan sonra, gelelim 2016’ya. Pound’un hırpalanması için Ingiltere’nin AB çıkmasına gerek yok. Aslını isterseniz çıkmasının pozitif etkisi olacağını ve ilk çıkanların daha avantajlı olacağını düşünüyorum. Ancak piyasalar açısından darbe BOE’nin duraksaması yani standart tavrı olan FED’i izleme tavrını aksatması ile olacaktır. Şayet BOE iş dünyasında tedirginlik hisseder ve bu tedirginlik de yatırımlar, güven kaybı vb şekilde somutlaşırsa faiz artışını ötelemekten başka bir şey yapamaz.

Hiçbir şekilde objektif olma kaygısı olmadığı net olan Hayır kampının argümanlarına bir göz atalım : http://www.voteleavetakecontrol.org/our_case  . Rakamların doğru sunulup sunulmadığını detaylı bir kontrol yapmadan söyleyemem ancak “fikirler” açısından çok doğru noktalar olduğunu düşünüyorum  (Evet Thatcher’in konuşması ben her zaman etkilemiştir).

1-EB global gelişmelere karşı adapte olamıyor. Fiziki altyapı ve hukuki olarak göçmen krizi ile yüzleşecek yapıya sahip değil.

2- Bürokrasi aşırı (salatalığın nasıl olmasına dair mevzuat buna güzel bir örnek)

3-Euro bazı ülke ekonomilerini imha ederken demokratik sistemi zorluyor

4- Regülasyonların Ingiltere’ye maliyeti 33.3 bn Euro

5- Euroya üye ülkeler ve olmayanlar arasında verimli bir çalışma sistemi kurulamıyor. (en önemli noktalardan)

6-Federal Avrupa başka Bileşik Avrupa başka birşey ve biz Brüksel’e tabii olmak istemiyoruz.

Anketlerin güvenilirliği tartışmalı olsa da 2013’ten bu yana ilk kez “çıkalım 41%” “kalalım 42%” görüşü ile başabaşa geldi. Linkte gördüğünüz üzere Euro krizinden bu yana en dar spread http://cloud.highcharts.com/embed/edakyt .

AB’nin Cameron’un istediği reformları yapması zor. Neler olduğunu Camero’un yazdığı şu mektupta okuyabilirsiniz:  https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/475679/Donald_Tusk_letter.pdf Cameron’un asıl niyeti ayrılmak olmasa bile ok yaydan çıktığı için geri planda AB İngilizlere “sus payı” vermediği taktirde konu istenmeyen noktaya gidebilir.

Fiyatlama olarak henüz net bir sat sinyali gelmiş değil ama 2016’nın iyi kazandırabilecek paritelerinden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.

Şant Manukyan

Müdür | Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments