Yazı Tura…

FED’in adım adım çıkışa yöneldiği bir dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerindeki çalkantıyla ortaya atılan yeni bir kriz senaryoları 2014’ün ilk ayının son gününde yatırımcıları yön belirlemekte zorlamaktadır.  Kimilerinin batıl inanç olduğuna inandığı kimilerinin de istatistiki veri olarak kabul ettiği göstergeler böyle dönemlerde gündemde kendilerine yer edinebileceğinden kısaca hatırlamakta fayda vardır.

İki gün sonra Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan saatlerde Amerika’nın New Jersey eyaletinde Amerikan Futbolu’nun büyük finali Super Bowl XLVIII, “American Football Conference (AFC)” şampiyonu Denver Broncos ve “National Football Conference (NFC)” şampiyonu Seattle Seahawks arasında oynanacak.  Canı sıkılan istatistikçilerin dikkatini çekip, hisse senedi piyasaları ile 1969’daki ilk Super Bowl’dan beri kupayı kazanan takımlar arasında yaptıkları karşılaştırmaya göre NFC liginde yer alan bir takımın Super Bowl’u kazanması durumda Dow Jones endeksinin seneyi %84 artı seviyede kapattığı sonucuna ulaşılmaktadır. Ortalamada %16 değer kazanan Dow Jones endeksi, AFC ligindeki takımın galibiyeti ardından ortalamada %59 artı seviyede kapatmıştır.

“Super Bowl Indicator” olarak kabul edilen bu göstergeye göre yatırımcıların Seattle Seahawks’ın galibiyetine inanmak istedikleri ortaya çıkmaktadır. Ancak, geçmişteki sonuçlara bakacak olursak, Seahawks bir kez çıktığı Super Bowl finalini kazanamadı. Ayrıca, Broncos cephesinden bakacak olursak ise altı kez çıktığı finalde AFC şampiyonu olarak iki kez Super Bowl kupasını kaldırdığı 1998 ve 1999’da Super Bowl Indicator’un aksine Dow Jones yükselerek ortalamada %20,7 değer kazanmıştır. Coğrafi lokasyon olarakta üçüncü kez kuzey eyaletlerinde yapılan Super Bowl finalinde, Michigan’da yapılan iki finalde bir kere NFC bir kere de AFC liginden takımın şampiyonluğunun yaşandığı senelerde yine Dow Jones’un %18 değer kazandığı görülmektedir.

Bugün ayrıca Ocak ayının son günü olması nedeniyle bir diğer piyasa göstergesi olan “January Barometer”a da bakmak gerekir. “January Barometer”a göre Ocak ayında endeksin seyri senenin geri kalanını da etkilediği kabul edilmektedir. 1928 yılından beri geçen senelerde Ocak barometresinin ortalama %73,3 kez endeksin yönünü doğru olarak göstermiştir. Ocak barometresinin geçerli olduğu senelerin yine %73’ünde S&P 500 endeksi seneyi artı seviyede kapatmıştır.  Ancak, bugün çok sert bir hareket görmediğimiz takdirde Ocak ayını eksi seviyelerde kapatacağız. Yani, Ocak barometresine göre 2014’ün endeksler açısından negatif bir yıl olacağı beklenmelidir. Barometrenin tutarlı olmadığı senelere bakıldığında ise endeksin ortalamada %61 kez Ocak ayını eksi de kapattığı senenin sonunu pozitif seviyede kapattığı görülmektedir.

Asya kıtasında ise Çin 2002 yılından sonra tekrardan At yılına girecektir. 1906’dan beri bakıldığında Çin yeni yılı ile endeksler arasında istatistiki bir eğilim olmamasına rağmen, 1954’te aynı 2014’teki gibi Tahta At yılında Dow Jones’un %44 yükselmesi batıl inancı yüksek olan yatırımcıların iyimser bir senaryo için ümitlerini arttırmaktadır.  

Yukarıda örnek verdiğim göstergeler ile endekslerdeki fiyatlamalar arasında her yöne çekilebilecek sonuçlara ulaşabileceğinden, son dönemde gece yarısı yapılan açıklamalar ile zaten uykusuz geceler geçirdiğimiz bir dönemde, eğer tabi ilgi duyuyorsanız, boğa piyasası beklentisiyle Pazar gecesi Seahawks’ın galibiyeti için hiç strese girmeden rahat bir maç seyretmeniz dileğiyle.

Cüneyt Akdemir

SGMK ve FX Müdürü | Uluslararası Piyasalar

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments